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S.I. No. 31 of 2018

PLANNING AND DEVELOPMENT (AMENDMENT) (NO. 3)
REGULATIONS 2018

I, DAMIEN ENGLISH, Minister of State at the Department of Housing,
Planning and Local Government, in exercise of the powers conferred on me by
sections 4(2) and 262 of the Planning and Development Act 2000 (No. 30 of
2000) (as adapted by the Housing, Planning, Community and Local Government
(Alteration of Name of Department and Title of Minister) Order (S.I. No. 358
of 2017)) and by the Housing, Planning, Community and Local Government
(Delegation of Ministerial Functions) (No.2) Order 2017 (S.I. 352 of 2017),
hereby make the following regulations with respect to which, pursuant to section
262(4) of that Act, a draft has been laid before both Houses of the Oireachtas
and a resolution approving the draft has been passed by each such House:

Citation
1. (1) These Regulations may be cited as the Planning and Development

(Amendment) (No. 3) Regulations 2018.

(2) The collective citation “Planning and Development Regulations 2001 to
2018” includes these Regulations.

Interpretation
2. In these Regulations “Principal Regulations” means the Planning and

Development Regulations 2001 (S.I. No. 600 of 2001).

Amendment of Article 5 of the Principal Regulations
3. Article 5(1) of the Principal Regulations is amended by inserting the fol-

lowing definition after the definition of “shop”:

“ ‘small cell antenna’ means an antenna that—

(a) operates on a point to multi-point or area basis in connection with
an electronic communications service,

(b) including any power supply unit or casing but excluding any
mounting, fixing, bracket or other support structure—

(i) does not, in any two-dimensional measurement, have a sur-
face area exceeding 0.5 square metres, and

(ii) does not have a volume exceeding 0.05 cubic metres,

and

Notice of the making of this Statutory Instrument was published in
“Iris Oifigiúil” of 13th February, 2018.
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(c) subject to paragraphs (a) and (b), includes a femtocell antenna, a
picocell antenna, a metrocell antenna, a microcell antenna, and
any similar type antenna;”.

Amendment of Part 1 of Schedule 2 to the Principal Regulations
4. (1) Class 31 of Part 1 (‘Exempted Development — General’), Schedule 2

to the Principal Regulations is amended, subject to paragraph (2)—

(a) by substituting the following for paragraph (b):

“

Column 1 Column 2
Description of Development Conditions and Limitations

(b) overhead telecommunications 1. Poles or other support structures
including the erection of poles carrying overhead lines shall not
or other support structures or exceed 12 metres in height.
the use of existing poles or
other support structures,

2. Poles or other support structures
carrying other equipment shall not
exceed 12 metres in height and 0.6
metres in diameter measured at
the widest point, where “other
equipment” means 2 transmitting
or receiving dishes (the diameter
of which shall not exceed 0.6
metres), or 1 panel antenna (the
dimensions of which shall not
exceed 0.85 metres in length x 0.65
metres in width x 0.2 metres in
depth) used for the provision of a
specific telecommunications
service and the provision of which
would otherwise require an
additional pole route carrying
overhead wires.

3. Where a pole or poles or other
support structures carry radio
transmitting or receiving
apparatus, the field strength of the
non-ionising radiation emissions
from that installation shall not
exceed the limits specified by the
Commission for Communications
Regulation.

”,
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(b) by substituting the following for paragraphs (g) and (h):

“

Column 1 Column 2
Description of Development Conditions and Limitations

(g) transportable radio installation, 1. The height of the structure for
such an installation shall not
exceed 15 metres in height and 2
metres in width at its widest point.

2. The installation may only be
used—

(a) to provide anticipated
additional coverage at a
sporting, social or other event,
provided that the structure is
not in place for more than 2
weeks before the event or for a
period exceeding 8 weeks
which shall include assembly
and dismantling,

(b) for demonstration or
simulation purposes, whether
to demonstrate the visual
effects of such structure in a
particular location or to
measure the output, and such
structure shall be in place for a
period of not more than 12
weeks, or

(c) as a temporary replacement for
a structure, which has been
accidentally or otherwise
incapacitated, and such
structure shall be in place for a
period of not more than 16
weeks.

3. The planning authority in whose
functional area the installation is
placed shall be notified by the
statutory undertaker in writing of
the provision and purpose of such
installation before it is made
operational.
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Column 1 Column 2
Description of Development Conditions and Limitations

(h) the attachment of additional 1. (a) For structures under 15 metres
antennae to an existing in height, the total number of
antenna support structure, such antennae shall not exceed

12, of which not more than 8
antennae shall be dish type
(whether shielded or not).

(b) For structures 15 metres or over
in height, the total number of
antennae shall not exceed 18, of
which not more than 12
antennae shall be dish type
(whether shielded or not).

2. (a) The dimensions of any such
antenna provided shall not
exceed the greatest length,
width or depth of any antenna
for mobile telephony of
corresponding type already
attached to the structure.

(b) In any other case, the
dimensions of any such antenna
provided shall not exceed—

(i) in the case of any panel
type antenna, 3 metres in
length x 0.6 metres in width
x 0.2 metres in depth,

(ii) in the case of any co-linear
type antenna, 5 metres in
length x 0.1 metres in
diameter, and

(iii) in the case of any dish type
antenna (whether shielded
or not), 1.8 metres in
diameter.

3. The attachment of such antennae
shall not result in the field strength
of the non-ionising radiation
emissions from the site exceeding
limits specified by the Commission
for Communications Regulation.
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Column 1 Column 2
Description of Development Conditions and Limitations

4. The attachment of such antennae
may be carried out by way of a
platform only where the antenna
support structure already
incorporates a platform.

5. The height of the existing
structure (including any antenna
thereon) shall not be exceeded.

”,

and

(c) by substituting the following for paragraphs (j) and (k):

“

Column 1 Column 2
Description of Development Conditions and Limitations

(j) an antenna support structure in 1. The replaced structure shall be
place of an existing antenna removed no later than 4 weeks
support structure, following its decommissioning.

2. Where, for reasons of the integrity
of the network or other
operational reasons, the structure
to be replaced remains in use
during the construction of the
replacement structure, the
replacement structure shall be
located as near as possible to the
existing structure having regard to
construction activity and safety
requirements and, in any case, no
replacement structure shall be
located more than 20 metres from
the replaced structure (measured
from the base).

3. (a) The height of the replacement
structure shall not exceed the
height of the replaced structure.
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Column 1 Column 2
Description of Development Conditions and Limitations

(b) (i) Subject to sub-paragraph
(ii), the width of the
replacement structure shall
not exceed the width of the
replaced structure.

(ii) Where the replaced
structure was 2 metres or
less in width, the width of
the replacement structure
may not be more than
twice the width of the
replaced structure, all
measurements to be taken
at the widest point.

(c) Where the replaced structure
did not incorporate an antenna
platform, the replacement shall
not incorporate such a
platform.

4. (a) Subject to sub-paragraphs (b)
and (c), the antennae to be
attached to the replacement
structure shall not exceed the
number of antennae on the
replaced structure.

(b) For structure under 15 metres
in height, an additional 12
antennae for mobile telephony
may be attached to the
replacement structure, of which
not more than 8 of the
additional 12 antennae shall be
of the dish type (whether
shielded or not).

(c) For structures of 15 metres or
over in height, an additional 18
antennae for mobile telephony
may be attached to the
replacement structure, of which
not more than 12 of the
additional 18 antennae shall be
of the dish type (whether
shielded or not).
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Column 1 Column 2
Description of Development Conditions and Limitations

5. (a) The dimensions of any
additional antenna for mobile
telephony shall not exceed the
greatest length, width or depth
of any antenna for mobile
telephony of corresponding
type on the replaced structure.

(b) In any other case, the
dimensions of any antenna
provided shall not exceed:

(i) in the case of any panel
type antenna, 3 metres in
length x 0.6 metres in width
x 0.2 metres in depth,

(ii) in the case of any co-linear
type antenna, 5 metres in
length x 0.1 metres in
diameter, and

(iii) in the case of any dish type
antenna (whether shielded
or not), 1.8 metres in
diameter.

6. The replacement of an antenna
support structure together with
any replaced or additional antenna
shall not result in the field
strength of the non-ionising
radiation emissions from the radio
installations on the site exceeding
the limits specified by the
Commission for Communications
Regulation.

(k) antennae, including small cell 1. The antenna shall be attached
antennae, attached to the directly to the structure (other
following existing structures— than a structure with a flat roof)

and not by way of a supporting
fixture.
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Column 1 Column 2
Description of Development Conditions and Limitations

(i) public or commercial 2. In the case of a structure with a
buildings (other than flat roof, a supporting fixture may
education facilities, childcare be used provided that–
facilities or hospitals) by way
of attachment to roofs, (a) the fixture does not exceed the
facades, chimneys, chimney height of any existing parapet
pots or vent pipes; or railing on the roof by more

than 3 metres, and
(ii) electricity pylons;

(b) access to the roof is not
(iii) agricultural storage buildings; available to any person other

than a person authorised by
(iv) water towers. the statutory undertaker.

3. Where an antenna is attached to
the façade of a building or the
exterior of a chimney or vent, the
colour of the antenna shall match
and blend with the colour of such
façade, chimney or vent pipe.

4. Where the antenna is hidden inside
a chimney pot the existing chimney
pot may be replaced by a chimney
pot in a suitable material which
shall be the same colour, size and
shape as the replaced pot, and the
antenna shall not protrude beyond
the top of the chimney pot.

5. The planning authority in whose
functional area the structure on
which the antennae will be attached
is situated shall be notified by the
statutory undertaker in writing of
the proposed location of any such
structure at least 4 weeks before
such attachment.

6. The field strength of any such
antenna shall not result in the
field strength of the non-ionising
radiation emission from the radio
installations on the site exceeding
the limits specified by the
Commission for Communications
Regulation.
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Column 1 Column 2
Description of Development Conditions and Limitations

(l) small cell antennae attached to 1. The small cell antennae shall be
the following existing structures– attached directly to the structure

and not by way of a supporting
(i) electricity poles, telegraph fixture.

poles, lamp posts, lighting
structures, flag poles, CCTV 2. In the case of structures with a
poles; flat roof, the small cell antennae

shall be attached directly to the
(ii) phone kiosks and bus shelters. roof.

3. No more than 2 small cell
antennae may be attached to one
structure.

4. The colour of any small cell
antennae shall match and blend
with the colour of any structure to
which it is attached.

5. The planning authority in whose
functional area the structure on
which the small cell antennae will
be attached is situated shall be
notified by the statutory
undertaker in writing of the
proposed location of any such
structure at least 4 weeks before
such attachment.

6. The field strength of any such
small cell antenna shall not result
in the field strength of the non-
ionising radiation emission from
the radio installations on the site
exceeding the limits specified by
the Commission for
Communications Regulation.

”.
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(2) For convenience of reference there is set out in the amendments provided
for in paragraph (1), the relevant headings that apply for the columns concerned.

GIVEN under my Hand,
8 February 2018.

DAMIEN ENGLISH,
Minister of State at the Department of Housing, Planning and

Local Government.
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EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Instrument and does not purport to be a legal
interpretation.)

These Regulations amend the Planning and Development Regulations 2001,
as amended (the Principal Regulations).

Article 4 of these Regulations amends Part 1 (Exempted Development —
General) of Schedule 2 to the Principal Regulations by amending aspects of
Class 31 relating to exemptions from the requirement to obtain planning per-
mission for certain works undertaken by a statutory undertaker authorised to
provide a telecommunications service.
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